Nieuws

3 nov 2020

Nieuwsbrief voor onze deelnemers.

23 juni 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) heeft Daimler AG c.s. gedagvaard voor de Rechtbank Amsterdam. Zij vraagt tevens benoemd te worden tot Exclusieve Belangenbehartiger. U kunt de gehele dagvaarding hier lezen.

22 juni 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice breidt haar werkingsgebied uit en start met het verzamelen van Europese claims tegen Mercedes.

5 juni 2020

Milieudefensie ondersteunt het initiatief van Stichting Diesel Emissions Justice tegen de vervuilende auto-industrie: 

“Met het dieselschandaal heeft de auto-industrie onze gezondheid en het milieu ernstige schade toegebracht. Als gevolg van het dieselschandaal zullen de negatieve gezondheidsgevolgen van de luchtvervuiling alleen maar toenemen, terwijl de extra vervuilende auto’s gewoon blijven doorrijden. Het huidige politieke en juridische systeem heeft de bevolking onvoldoende beschermd tegen de economische belangen van de winstgedreven industrie. Daarom steunt Milieudefensie de juridische acties van de Stichting Diesel Emissions Justice. Milieudefensie wil dat er een fonds wordt ingesteld om het milieu te verbeteren en het verkeer te verduurzamen. Dat is eerlijk en hard nodig na de schade die de industrie heeft aangericht…”

26 mei 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) publiceert een persverklaring in reactie op de uitspraak van het Bundesgerichtshof van Duitsland (BGH) in een zaak tegen Volkswagen. Lees onze persverklaring.

25 mei, 2020

Volkswagen verplicht schadevergoeding te betalen in historische uitspraak van de hoogste Duitse rechter. Lees hier het commentaar van onze directeur Femke Hendriks voor de NOS of luister naar de interviews met haar via NOS / Radio 1 en BNR Radio.

29 april, 2020

Femke Hendriks, Managing Director van de DEJF, heeft samen met bestuurslid Maria José Azar-Baud en lid van de Raad van toezicht George Tsetsekos een webinar gehost voor alle reeds aangemelde en andere gedupeerde autobezitters in Europa. Het drietal beantwoordde live bezoekersvragen en gaf een update over de voortgang van de DEJF tot op heden. De originele video is hier te bekijken, in het Engels. Een Nederlands transcript van de volledige webinar is hier beschikbaar. 

22 april, 2020

De DEJF nodigt alle reeds aangemelde en andere gedupeerde autobezitters uit om op 29 april onze informatieve webinar bij te wonen. De webinar wordt in het Engels gehouden; een Nederlands transcript is achteraf beschikbaar. Inschrijving is gesloten.

7 april 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) publiceert een persverklaring in reactie op de uitspraak van de High Court van Engeland en Wales inzake de “Group Litigation Order” tegen Volkswagen AG (VW). Lees onze persverklaring.

16 maart 2020

Het Financieele Dagblad (FD) publiceert een artikel over de start van de door de Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) aangespannen procedure. “DEJF heeft haar dagvaarding op vrijdag 13 maart uitgebracht tegen Volkswagen AG c.s. DEJF stelt miljoenen getroffen Europeanen te vertegenwoordigen, en eist miljarden van Volkswagen.” Om de publicatie te lezen, klik hier.

13 maart 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) heeft Volkswagen AG c.s. gedagvaard voor de Rechtbank Amsterdam. Zij vraagt tevens benoemd tot te worden tot Exclusieve Belangenbehartiger. U kunt de gehele dagvaarding hier lezen.

4 maart 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) publiceert een persverklaring in reactie op de VW schikking die door consumentenorganisatie VZVB is bereikt in Duitsland. DEJF juicht deze schikking toe maar wijst er tegelijkertijd op dat VW alleen compensatie biedt voor inwoners van Duitsland, terwijl de resterende 96% van gedupeerde autobezitters in Europa buiten deze schikking vallen. DEJF nodigt VW uit met haar in gesprek te gaan om een acceptabele oplossing te bereiken voor alle getroffen consumenten. Lees onze persverklaring.

24 jan 2020

France Nature Environnement (FNE), de grootste Franse federatie van verenigingen voor de bescherming van natuur en milieu, steunt de Stichting Diesel Emissions Justice. Anne Lassman-Trappier zegt:

“Voor het FNE moet bij de toepassing van wetten en normen met betrekking tot voertuigemissies rekening worden gehouden met de daadwerkelijke emissies. Totdat dat het geval is, wil de DEJF autofabrikanten verantwoordelijk houden die gebruik hebben gemaakt en geprofiteerd hebben van de installatie van sjoemelsoftware — en daarmee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.”

23 januari 2020

DEJF breidt haar acties uit naar Frankrijk. Lees het persbericht..

23 januari 2020

De Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF) stuurt VW een formele brief om haar initiatief kenbaar te maken en eist schadevergoeding namens haar achterban, getroffen eigenaren en leaserijders van betrokken VW-modellen, desnoods af te dwingen in rechte. DEJF moedigt VW aan een constructieve dialoog met haar aan te gaan om een oplossing te bereiken voor alle betrokkenen.

26 november 2019

DEJF breidt haar acties uit naar België. Lees het persbericht.

november 2019

Der Spiegel meldt dat de Duitse transportautoriteit software onderzoekt die wordt gebruikt in kleinere dieselmotoren die in modellen zoals de Mercedes A en B-Klasse zijn geïnstalleerd.

oktober 2019

De Duitse transportautoriteit geeft Mercedes opdracht om bepaalde Mercedes-bestelwagenmodellen terug te roepen.

september 2019

Het Openbaar Ministerie in Stuttgart legt Mercedes een boete van €870m op voor het nalatig zijn met haar controleprocessen in een Mercedes-afdeling die zich bezighoudt met voertuigcertificering in de periode vanaf 2008, wat resulteerde in wettelijke goedkeuring voor dieselvoertuigen waarvan de NOx-uitstoot niet voldeed aan de wettelijke eisen. Mercedes gaat niet in beroep.

19 september 2019

DEJF lanceert haar website in Nederland en begint met het registreren van nieuwe participanten. Lees het persbericht.

29 augustus 2019

Corpocon, de eerste partij in de Europese Unie die in verband met het dieselschandaal een massaclaim tegen Volkswagen opstartte, ondersteunt de Stichting Diesel Emissions Justice (DEJF). Orlando Kadir, CEO Corpocon: 

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de Stichting Diesel Emissions Justice, met haar zeer ervaren raad van bestuur, raad van toezicht, haar management en de budgetten die haar ter beschikking staan, in staat zal zijn om effectief tegen Volkswagen op te treden. Met zijn allen streven wij naar een rechtvaardige compensatie voor de 8,5 miljoen Europese autobezitters die door Volkswagen zijn gedupeerd. Daarom sluiten Corpocon en haar duizenden participanten zich graag bij de stichting aan opdat wij onze krachten kunnen bundelen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij samen meer bereiken en dat wij erin zullen slagen Volkswagen uiteindelijk verantwoordelijkheid te laten nemen voor haar acties.” 

3 juli 2019

Stichting Diesel Emissions Justice wordt opgericht. Het oprichten van een stichting zonder winstoogmerk is een noodzakelijke stap om officieel een collectieve actie tegen Volkswagen op te starten en een eerlijke en toereikende regeling te kunnen treffen voor autobezitters in Europa. 

juni 2019

De Duitse transportautoriteit (KBA) beveelt Mercedes om bepaalde modellen terug te roepen die een ontoelaatbare uitschakelvoorziening en/of een ontoelaatbare vermindering van de doeltreffendheid van het emissiebeperkingssysteem bleken te bevatten. Mercedes meldde dat de bekritiseerde functionaliteit in verschillende modellen zat en dat het het probleem zou herzien. In september 2019 heeft de Duitse transportautoriteit de terugroepactie [LINK] verlengd.

juni 2018

De Duitse transportautoriteit (KBA) beveelt Mercedes om 774.000 voertuigen, verspreid over heel Europa, terug te roepen omdat zij uitgerust waren met ontoelaatbare sjoemelsoftware.

juli 2017

Mercedes kondigt aan dat het een ‘vrijwillige terugroepactie’ zal doen voor meer dan drie miljoen dieselauto’s in Europa om zo de NOx-uitstoot van de auto’s te verbeteren.

maart 2017

Mercedes roept vrijwillig ‘compacte middenklasse auto’s’ met ‘één motorvariant’ terug, inclusief de Mercedes V-Klasse en andere modellen. [LINK]

Uw privacy en ons gebruik van cookies

WeigerenAccepteren